Oleje, które mają smak i aromat…

04/03/2021

Olej konopny Dziękowizna jest słusznie określany jako “superżywność”. Dostarcza masy antyoksydantów przeciwdziałając wielu chorobom przewlekłym, takim jak nowotwory, cukrzyca, reumatyzm. Osoby zagrożone niedoborem białka znajdą tu białko kompletne i lekkostrawne. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 poprawią działanie układu nerwowego, zwłaszcza mózgu.

Walory prozdrowotne oleju konopnego wynikają z dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ok. 90% i niewielkiej kwasów nasyconych, ok. 10%. Optymalnej proporcji kwasów Omega-6 do Omega-3 (ok. 3:1). Dużej ilości witaminy E. Ponadto białko oleju konopnego cechuje się dobrym składem aminokwasów porównywalnym z białkiem jaja kurzego, które wg FAO/WHO jest wzorcowym dla organizmu człowieka.