Olej z wiesiołka

tłoczony na zimno, nierafinowany

Zużycie: przy zużyciu 1 łyżki dziennie butelka 1l wystarczy na około dwa miesiące.

Nasz olej pozyskujemy z wiesiołka dwuletniego, tłocząc go na zimo. Zawiera duże ilości ważnego dla organizmu człowieka kwasu gamma linolenowego z grupy Omega-6. Ma złoty kolor i piękny zapach świeżo zebranego siana.

Zużycie – info przy pojemnościach
Przy zużyciu 1 łyżki dziennie butelka 1l wystarczy na około dwa miesiące.

 

Dowiedz się więcej

Olej z wiesiołka – właściwości

  • polecany przy wielu kobiecych dolegliwościach (miesiączka, menopauza…)
  • zalecany przy chorobach dermatologicznych
  • pomocny w terapii miażdżycy
  • reguluje stężenie cholesterolu we krwi
  • wskazany podczas terapii neuropatii cukrzycowej, demencji starczej i depresji

 

Olej z wiesiołka – zastosowanie, dieta

Olej z wiesiołka można stosować wewnętrznie jak i zewnętrznie w celach kosmetycznych.

Smakuje pysznie jako przekąska z chlebem, jako dodatek do sałatek, koktajli, kanapek, past, warzyw…

Ponieważ zawiera duże ilości kwasów z grupy Omega-6, spożywając go należy pamiętać również o spożyciu odpowiedniej ilości kwasów z grupy Omega-3, zawartych np. w oleju lnianym.

 

Olej z wiesiołka – dawkowanie, ilość

Wszystko zależy od całkowitej ilości spożywanych tłuszczy. Znaczenie ma również styl życia, osoby aktywne fizycznie będą potrzebowały go więcej. Na pewno nie należy przekraczać dziennej dawki tłuszczu przewidzianej w zbilansowanej diecie.

 

Olej z wiesiołka – gdzie kupić?

Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane i niefiltrowane zawierają pełnię składników odżywczych, zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kłopot w tym, że właśnie ten najcenniejszy składnik olejów tłoczonych na zimno jest najbardziej nietrwały. Już na etapie zbioru surowca, transportu i przechowywania może nastąpić znaczna utrata jakości przyszłego oleju. Stąd w olejarni Dziękowizna stosujemy tylko najwyższej jakości surowce.

Dalszy etap to samo tłoczenie oleju, które musi zachodzić w nieprzekraczalnej temperaturze 49 stopni. My tłoczymy go w 35-40 stopniach C. Butelka, do której trafi olej powinna być wykonana z ciemnego szkła chroniąc go przed światłem, zamknięta solidną nakrętką minimalizującą dostęp tlenu. Wreszcie paczka wysyłana do Państwa powinna być stosownie zabezpieczona przed wysoką temperaturą.

Warto wiedzieć

Olej z wiesiołka - kluczowe składniki odżywcze
Zawiera ponad 90% Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych
Zawiera dużo, ważnego dla organizmu kwasu GLA
Źródło witaminy E (działa m. in. przeciwnowotworowo)

Olej z wiesiołka - podstawowe informacje

Termin przydatności do spożycia

3 miesiące od daty wytłoczenia

Dla kogo?

Olej ważny szczególnie dla Pań, z uwagi na jego pozytywne działanie przy typowo kobiecych dolegliwościach. Uwaga: raczej niezalecany w trakcie ciąży. Polecany do stosowania zewnętrznie - bardzo poprawia zdrowie i wygląd skóry.

Informacja dla alergików

Może zawierać orzechy oraz gluten.

Osad

W olejach tłoczonych na zimno wytrąca się naturalny osad. Jest bardzo zdrowy i można mieszać z nim olej tuż przed użyciem. Po wytłoczeniu olej poddawany jest procesowi sedymentacji, czyli cięższe frakcje pod wpływem grawitacji opadają na dno tworząc osad. Etap ten trwa od kilku godzin do kilku dni.

Aromat, smak, kolor

Ma złoty kolor i piękny zapach świeżo zebranego siana.

Przechowywanie

Olej należy przechowywać w lodówce w temp. 4-10 stopni C. Chronić przed dostępem światła i powietrza nie pozostawiając odkręconej butelki dłużej niż to konieczne.

Estetyka



Niezwykłe oleje wymagają adekwatnych opakowań. Nasze oleje rozlewamy do oryginalnych butelek sprowadzanych z florenckiej huty szkła. Oprócz nietuzinkowego designu są również solidnie wykonane z bardzo ciemnego zielonego szkła. Doskonale odnajdą się na pięknym gościnnym stole. Dodatkowo docenicie Państwo korek niekapek, dzięki któremu butelka, lodówka czy Wasze dłonie nie będą stale zalane olejem. Umożliwia on dawkowanie choćby po kropelce.

Tłoczymy na żywo...

Oleje Dziękowizna, spróbuj i polub...

Poznaj naszą markę