O Nas

Rzemieślnicza Olejarnia Dziękowizna

powstała z myślą o ludziach poszukujących najwyższej jakości olejów tłoczonych na zimno. Olej lniany, z czarnuszki, z wiesiołka oraz wiele innych. Zdrowe, niezwykle aromatyczne i zawsze najświeższe. Spróbuj i polub.

Jak powstają nasze oleje?

Tłoczymy oleje w małych partiach z uwagi na niską trwałość zdrowych olejów tłoczonych na zimno. Celowo robimy to na wyspie handlowej, “na Waszych oczach” – chcemy, żeby nikt nie miał wątpliwości co do świeżości naszych produktów.

W Dziękowiźnie oleje tłoczymy zawsze na zimno, nie przekraczając 35-40°C (maksymalna dopuszczalna i bezpieczna dla oleju temperatura to 49 stopni). Olej jest nierafinowany i nieoczyszczony, dzięki czemu zachowuje pełnię wartości odżywczych.

Z czego powstają oleje Dziękowizna?

Dążąc do najwyższej jakości oleju, jakość surowca jest kluczowa. Jeżeli był źle zebrany, nieodpowiednio transportowany, czy przechowywany, to już na tym etapie przyszły olej będzie słabej jakości lub nawet zepsuty.

Używamy najwyższej jakości surowców, polskich o ile to tylko możliwe. Jeżeli to konieczne  samodzielnie zlecamy badanie na zawartość pestycydów, ewentualnie akceptujemy deklaracje od sprawdzonych dostawców.

Olej z osadem

Po wytłoczeniu olej poddawany jest procesowi sedymentacji, czyli cięższe frakcje pod wpływem grawitacji opadają na dno tworząc osad. Etap ten trwa od kilku godzin do kilku dni. Naszych olejów nie poddajemy procesom filtracji i rafinacji. Chcemy żeby klient otrzymał olej ze wszystkimi jego składnikami odżywczymi.

W związku z tym jest czymś normalnym, że w olejach tłoczonych na zimno wytrąca się naturalny osad.

Jak przechowywać i stosować olej tłoczony na zimno?

Olej należy przechowywać w lodówce w temp. 4-10°C, chronić przed dostępem światła i powietrza nie pozostawiając odkręconej butelki dłużej niż to konieczne. Nie może być podgrzewany, nie można na nim smażyć.

Termin przydatności do spożycia

Oleje tłoczone na zimno są wrażliwe na wysoką temperaturę, światło i tlen. Stąd używamy porządnego, bardzo ciemnego szkła i mamy wyjątkowo szczelne zamknięcie. O ile nam wiadomo w Polsce tylko my stosujemy tak dobrą ochronę naszych olejów (chociaż nasza butelka z korkiem kosztuje znacznie więcej niż opakowania konkurencji, to dla zdrowia naprawdę niewielki wydatek…).

Aromat, smak, kolor

Jedną z wielkich zalet olejów tłoczonego na zimno jest to, że mają one różnorodne aromaty, smaki i barwy. Jest to możliwe dzięki procesowi ich tłoczenia na zimno. To ogromna zaleta dająca duże pole do popisu w kuchni… Parametry mogą różnić się stosownie od odmiany, a nawet partii ziaren.

Estetyka

Niezwykłe oleje wymagają adekwatnych opakowań. Nasze oleje rozlewamy do oryginalnych butelek sprowadzanych z florenckiej huty szkła. Oprócz nietuzinkowego designu są również solidnie wykonane z bardzo ciemnego, zielonego szkła.

Dodatkowo klienci na pewno docenią korek niekapek, dzięki któremu butelka, lodówka czy dłonie nie będą stale zalane olejem. Umożliwia on dawkowanie choćby po kropelce.

Bezpieczny transport

Dbamy o to żebyś otrzymał swój olej świeży i bez utraty wartości odżywczych. Tuż przed wysyłką pakujemy schłodzony olej. Trafia do indywidualnego opakowania termicznego, które w najcieńszym miejscu ma prawie 2 cm grubości i jest wykonane ze styropianu o wysokiej gęstości. Następnie całość wkładamy do gustownego opakowania z tektury. Tak zabezpieczony rusza w drogę do Ciebie…

Spróbuj i polub 🙂